dijous, 2 d’agost del 2012

Recomanacions :: L'avi de 100 anys que es va escapar per la finestra

L'avi de 100 anys 
que es va escapar per la finestra
Jonas Jonasson
La Campana
Primera edició: gener de 2012
"Se li pot retreure que s'hi hauria hagut de decidir abans i que almenys hauria hagut de ser prou home per comunicar la seva decisió a la gent que l'envoltava. Però l'Allan Karlsson mai no havia donat gaires voltes a les coses abans d'actuar. Va tenir l'acudit, i tan aviat dit com fet: al cap d'un moment obria la finestra de la seva habitació, situada a la planta baixa de la residència de la tercera edat de Malmköping, a Sörmland, treia una cama fora i sortia al parterre del jardí".

Fa un parell de dies que no paro de riure. Si és veritat que riure és terapèutic, acabo de fer una teràpia molt eficaç. Acabo de llegir L'avi de 100 anys que es va escapar per la finestra. I és que podríem resumir aquesta novel·la de Jonas Jonasson simplement així: un fart de riure, que prou falta ens fa. També podríem dir que és una novel·la irreverent, divertida, original, imaginativa, surrealista, etc. I és que el fet que el protagonista sigui un avi de cent anys que el dia del seu aniversari decideix escapar-se per la finestra de la residencia amb un maletí ple de diners que no són seus ja predisposa al somriure i a l'expectativa de passar-s'ho bé. I a partir d'aquí tot de successos extravagants per fugir dels mafiosos, la poli i els responsables de la residència, mentre se'ns explica la història d'un home humil i inculte que mai s'ha arronsat davant de res i que ha conegut algunes de les personalitats polítiques més influents de l'últim segle. Una mostra més que no tota la literatura sueca és negra i que no tots els suecs tenen tendència a les novel·les obscures i turmentades. Us la recomano com a teràpia de xoc per aquestes vacances, per oblidar-vos per una estona de la realitat obscura que sovint ens envolta.





“Amb 22 anys era la primera vegada que vivia fora de casa i allà, enmig de parcs, bicicletes, ponts, gent de tot arreu, residències d’estudiants, coffeshops, festivals de rock i festes vaig veure que volia fer alguna cosa creativa a la vida”.


Roger Tartera.

També al facebook i al twitter.
Amb la tecnologia de Blogger.

Que es cremin els cossos

Que es cremin els cossos
Que es cremin els cossos. Editorial Alrevés, Barcelona 2011. Última novel·la publicada

Arxiu del blog

Seguidors

Visites

. : : Visites: